NIŠ – Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da se pravi pik u Srbiji i Nišu očekuje verovatno za pet, šest dana.

“Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi cemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo”, rekao je Tiodorović za RTS.

Situacija u Vranju je, navodi, nepovoljna, da vodi ka nesigurnoj, ali da je pod kontrolom.

“Virus je tu, nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo. Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti. U Vranju je specificna situacija sa teškim problemima koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoc KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preci u pneumoniju”, kazao je Tiodorović za RTS.

Ipak je, navodi, preduzeto sve.

“Svi su u gradu nosili maske. Takode, zdravstveni sistem se dobro organizovao. Važno je da odlicno funkcioniše kovid ambulanta u koju dolaze svi oni koji osecaju tegobe”, istakao je Tiodorović.

Navodi da gradani moraju biti svesni da se za potrebe testiranja javljaju oni koji imaju tegobe, i da nema potrebe da oni koji su uplašeni, koji su možda bili u nekom kontaktu da gube vreme i izazivaju gužvu.

“Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovoga trenutka imamo utisak da veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe, a javlja se za pregled, da to nije neophodna mera i da doprinosi stvaranju straha”, istakao je Tiodorovic.

Kad je reč o Nišu, Tiodorović kaze da jutrošnji podatak iz Klinickog centra deluje umirujuce.

“Trenutno u KC imamo 61 pacijenta koji je sa pozitivnim nalazom, što ne znaci da nismo i nocas imali nekog ko je došao na pregled za koga ce se tek utvrditi da li je kovid pozitivan. Dece nema vec nekoliko dana koja su kovid pozitivna. Imamo cetvoro na respiratorima, što je podatak koju odavno nismo imali, uvek se taj broj kretao do devet ili dvocifrenog preko deset”, istakao je Tiodorović.

Navodi da ne bi mnogo obracao pažnju na podatak o kolektivnom imunitetu od 6,4.