KRALJEVO – Epidemiloška situacija u Kraljevu je i dalje nepovoljna, ali postoje i dobri pokazatelji koji se tiču broja pregleda u ambulantama, rekao je član kraljevačkog štaba za vanredne situacije Radovan Čekanac.

“Imamo manji broj pregleda u ambulanti – 87 u ponedeljak i 88 juče, što je nešto više nego u dane vikenda, ali je bitno da se taj broj održava ispod 100”, rekao je Čekanac i dodao da je juče od 44, 22 pozitivno – te da je to 50 odsto. a ovih dana pozitvnost je bila od 25 do 35 odsto.

Kako kaže to je ipak donja granica, rekao je Čekanac i podsetio da je pre desetak dana poiztivnost bila 80 odsto.

“Kao epidemiologu bitno je da se vidi poboljšanje, ali ne možemo očekviati nagli pad, potrajaće jedno narene dve nedelje, očekjujemo sve bolje rezultate i poboljsanje epidemioloskse situacije”, rekao je on

Ponekad je, kako kaže, broj pregleda veći, zbog kontkrolnih pregleda, čciji se broj oduzima od ukupnog broja obavljenih pregleda.

Prema njegovim rečima, analiziraju se i oni pacijenti koji podležu pregledima, a testiraju samo oni koji ispoljavaju kriterijume i sumnju na kovid infekciju.

“Kod dosta pacijenta nema indikacija da se radi o kovid infekciji, što treba da primimo sa rezervom. i taj broj pratimo, i svrstavamo ih u drugu grupu pregledanih, jer možda ima razloga za sumnjui, a da tokom pregleda nisu bili ispoljeni”, rekao je Čekanac.

indeksonline.rs/Tanjug