SJENICA – Nekoliko lekara sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda stiglo je danas u bolnicu u Sjenici kako bi pomogli u zbrinjavanju pacijenata zaraženih korona virusom, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će Vojska Srbije pomoći i Sjenici i Tutinu i Novom Pazaru dokle god bude pretila opasnost od zaraze.

Vulin je danas u Sjenici obišao pripadnike Uprave za vojno zdravstvo i jedinica ABHO Vojske Srbije koji su angažovani u tom gradu na pomoći u borbi protiv virusa Kovid 19.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je istakao da je Vojska Srbije dala svoj maksimum da pomogne građanima Sjenice, da je obezbeđeno prijemno odeljenje u šatoru, radi se dezinfekcija grada, a u toku dana biće završeno i odgovarajuće odeljenje koje će biti pretvoreno u kovid bolnicu.

„Doveli smo lekare, da se bolnici i kadrovski pomogne. Ima dovoljno lekova, sanitetskog materijala, zaštitne opreme, ima dovoljno svega što je potrebno“, rekao je Vulin.

Naveo je da je sada potrebno sprovesti dobru organizaciju i razdvojiti kovid od nekovid pacijenata, i pomoći da se lekari, sestre i medicinsko osoblje u Sjenici malo odmori, te da se uradi dezinfekcija.

„Država brine, vojska brine i bićemo ovde dokle god je potrebno. Sve što je potrebno vojska je tu da obezbedi, mi smo tu da pomognemo svakom građaninu ove zemlje i da učinimo da se svako oseća i dobro i bezbedno, naravno i da bude što više zdravih“, poručio je ministar odbrane.

Predsednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović izrazio je zahvalnost Vojsci Srbije i istakao da su danas stigli lekari koji su bili preko potrebni jer, kako kaže, medicinsko osoblje te bolnice radi na ivici snage, a mnogi od njih su zaraženi korona virusom.

„Danas je došlo nekoliko lekara sa VMA, a kada se pomene VMA, podrazumeva se da su to vrhunski stručnjaci i vrhunski lekari, što nam uliva poverenje da će sve to ići na bolje i da ćemo se do kraja meseca izboriti sa ovom bolešću svi zajedno i jedinstveni“, naglasio je Mujović.

Naveo je da je u ovom trenutku veliki broj pacijenata koji su na kućnom lečenju, neki su zbrinuti u bolnici ili transportovani u okolne gradove u Novi Pazar i Užice.

Kaže da bolnica u Sjenici ima sve što je potrebno od medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju.

Mujović je rekao da je Vojska Srbije, u ovom teškom trenutku za sve građane Sjenice, brzo i efikasno reagovala.

Kako je istakao zamenik komandanta vojne bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr Petar Ristić, vojni lekari su u Sjenicu došli da pomognu koliko god mogu.

„Došli smo da bismo sagledali situaciju i pomogli našim kolegama koji se herojski bore. Odlučili smo da napravimo adekvatne zone za kretanje lekara i pacijenata, da se napravi prijemno-trijažno odeljenje gde ćemo moći da razvrstavamo pacijente, jedan odvojeni objekat u kome će biti tretirani svi kovid pacijenti i stacionarni deo u kome će se evakuisati pacijenti iz glavne zgrade Doma zdravlja“, kaže potpukonik Ristić.

Dodao je da će jedna takva kovid bolnica moći da pruži zdravstvenu zaštitu stanovnicima ovog kraja, kao i da se kovid pacijenti na bezbedan način zbrinjavaju u susednom objektu.

Prema rečima zamenika direktora Doma zdravlja u Sjenici Fuada Ćatovića, do sada je pregledano oko 2.000 pacijenata, te da je između 70 i 80 odsto pacijenata s teškom kliničkom slikom i obostranom upalom pluća.

„Važno je da imamo pomoć pripadnika Vojske Srbije, kako bismo uspostavili kovid bolnicu u kojoj ćemo stacionirati pacijente, barem na određeno vreme dok ne budu upućeni u veće kovid bolnice ako to klinička slika bude zahtevala, ili ćemo stacionirati pacijente koji se vraćaju iz kovid bolnica kako bismo ih lečili još nekoliko dana dok se ne steknu uslovi da budu otpušteni“, rekao je Ćatović.

Zahvalio je Vojsci Srbije, sa kojom, kako kaže, „imaju odličnu saradnju“.

Obilasku su prisustvovali načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić i predstavnici lokalne samouprave.

indeksonline.rs/Tanjug