BEOGRAD – Nasilne demonstracije u Beogradu imale su jedan cilj, a to je državni udar i država mora da odgovori na adekvatan način, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručuje da sila zakona mora da nadvlada nasilje.

On je u telefonskom uključenju za TV Pink rekao da ovo što se dešava večeras u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji i ono što se juče dešavalo, jeste pokušaj izazivanja građanskog rata.

“Država Srbija će pobediti. Sačuvaćemo vladavinu zakona i vladavinu prava, kao i političku i svaku drugu stabilnost. Oni koji pokušavaju da unište sve ono što su generacije pravile moraju da znaju da će naići na jasan odgovor države”, rekao je Vulin.

Upitao je šta misle da bi uradili kada upadnu u Skupštinu osim da je opljačkaju kao 5. oktobra 2000. godine.

Jasno je, kaže, da ovi skupovi dobro pripremljeni i organizovni i da osim nasilja i pokušaja državnog udara nemaju drugi cilj, i da tu nema govora o vanrednom stanju, protestu zbog mera Kriznog štaba, osim o pokušaja da se dođe na vlast nasiljem.

“Ovo je samo pokušaj da se izazovu sukobi unutar srpskog naroda i da se srpska držva sruši, unizi i uništi”, kaže Vulin i naglašava da je važno očuvanje stabilnosti za koju se izborio Aleksandar Vučić, a koja se pokušava uništiti na ulicama.

Naveo je da se godinama pravi atmosfera da je normalno mrzeti Včića i da bi bilo sasvim u redu ubiti ga, a da svako ko podržava Vučićevu politiku i on zaslužuje smrt i nasilje.

“Zato imate ovo na ulicama”, rekao je Vulin i naveo da se dugo već pravi atmosfera da Vučića zapravo treba ubiti i da svako ima pravo da digne ruku na njega samo zato što se protivi njegov političkom stavu.

Predugo, kaže ministar, traje ta atmosfera i predugo traje nekažnjeno i navodi da je ponekad veoma usamljen u tome što se iskreno zalaže da svako političko nasilje mora biti kažnjivo.

“Ne može da se žmuri na to da se motornim testerama upadne na RTS i da se upada u zgradu Skupštinu i da se onda pravimo da će sve biti u redu. Neće biti u redu zato što dopuštamo da se takve stvari dešavaju bez kazne”, smatra Vulin.

Na pitanje da li je možda ideja demonstranata da se upadne i ostane u parlamentu i spreči konstituisanje novog saziva, Vulin kaže da je svako nasilje osuđeno na propast i da je moguće da tako nešto pokušaju i smišljaju.

Vulin je rekao da su svi neprijatelji Srbije i večeras i juče bili iskreno srećni.

“Gledati centar Beograda i Novog Sada kako gori, kako se napada srpska policija i sugrađani, kako se uništava sve ono što je stvarano u ovoj zemlji može da obraduje samo neprijatelje Srbije i iskreno ih raduje”, rekao je Vulin.

Kaže da se u reakciji čitavog okruženja napada srpska država i njeni organi, od srpske države se traži da se ni slučajno ne brani, traži da se država ukloni i dopusti da “razne siledžije, fašisti i ekstemisti jednostavno preuzmu vlast bez bilo kakvih izbora”.

indeksonline.rs/Tanjug