BEOGRAD – Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas, povodom početka nove školske godine, na sve vozače i druge učesnike u saobraćaju da obrate posebnu pažnju na decu u zonama škole i na saobraćajnicama koje vode ka školi.

U saopštenju se ističe da u slučaju i najmanjeg propusta može doći do neželjenih posledica, odnosno do povređivanja ili smrtnog stradanja deteta, posebno zbog, kako se navodi, psihofizičkih sposobnosti dece koja još uvek nisu dovoljno prilagođena uslovima saobraćaja.

Poseban oprez je potreban vozačima kada voze saobraćajnicom, u kojoj su uz ivicu kolovoza ili na trotoaru parkirana vozila, jer tada vozač treba biti spreman da u svakom trenutku postoji mogućnost iznenadne pojave deteta na kolovozu.

Kako deca pešaci najviše stradaju u uslovima smanjene vidljivosti i noćnim uslovima, savetuju se roditelji da oblače deci svetliju odeću, jarkih boja i da prilikom kupovanja opreme za školu biraju opremu sa svetloodbojnim elementima.

Takođe, Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da se ne parkiraju u zonama škole, na trotoarima, kao ni na pešačkim prelazima i pozivaju roditelje da pripreme svoju decu za samostalno učestvovanje u saobraćaju i da vlastitim primerom pokažu pozitivno ponašanje.

Agencija za bezbednost saobraćaja će i ove godine svakom đaku prvaku u Srbiji pokloniti knjigu “Pažljivkova pravila u saobraćaju“ koja ima za cilj da edukuje decu o pravilnom ponašanju u saobraćaju.

indeksonline.rs/Tanjug