BEOGRAD – Svi koji ulaze u Srbiju, bez obzira da li su stranci ili naši građani na granici dobijaju zdravstveno upozorenje i meri im se telesna temperatura, a svaki sumnjiv slucaj na koronu, pravo sa granice će biti upućen u kovid ambulantu, piše “Blic”.

Kako je objavljeno na sajtu lista, ovo pravilo važi od kada je pojacan zdravstveni nadzor na granicama, a što je pocelo da se primenjuje ovih dana, odnosno od kako je korona buknula u zemljama u okruženju, a gde trenutno boravi određen broj naših građana na letovanju.

Prema saznanjima Blica, oni sa simptomima korona virusa, kojima se meri temperatura i koji su samim tim i sumnjivi na kovid 19, biće upucivani u kovid ambulante. Tamo će im biti urađeni pregled, rendgen pluća, kao i testiranje na ovaj virus, a po potrebi i hospitalizacija.

Svaki naš građanin dobiće i zdrastveno upozorenje, koje izdaju Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”.

Tu su navedeni saveti kako osoba da se ponaša zbog epidemije korona viursa, ali i brojevi telefona ustanova kojima mogu da se jave ukoliko su bolesni ili imaju simptome kovida 19.

U upozorenju se navodi da bi građani koji su došli u zemlju u narednih 14 dana trebalo bi smanje komunikaciju sa drugim osobama u domaćinstvu, radnom ili javnom mestu.

Tu su detaljni saveti o dezinfekciji i ponašanju. Takode, u uputstvu je navedeno da treba izbegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije, izbegavati pozdravljanje i ljubljenje, uz obaveznu distancu od jednog metra.

Takode, obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorijama, i ukoliko neko oseti simptome infekcije organa za disanje, medu kojima spadaju povišena temperatura, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, potrebno je odmah da stavi masku, izbegava kontakte sa drugim osobama i javi se telefonom epidemiologu instituta ili zavoda za javno zdravlje.

indeksonline.rs/Tanjug