NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće obaveštava roditelje da je većina reformisanih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole na bosanskom jeziku već odobrena od strane prosvetnih institucija i odštampani čekaju na početak školske godine, saopšteno je iz BNV.

Kako se navodi u saopštenju, BNV je zaključno sa junom 2020. godine ispunilo sve zakonske obaveze u vezi sa reformom udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole koji će se koristiti u nastavi u školskoj 2020/2021. godini.

Proces reforme udžbenika, kažu u BNV, pokreće Ministarstvo prosvete, a izdavačke kuće sprovode celokupan proces koji podrazumeva izradu rukopisa kao i prevod na bosanski jezik.

Uloga Bošnjačkog nacionalnog veća je davanje saglasnosti na udžbenike.

Nakon dostave reformisanih udžbenika od strane izdavača, Bošnjačko nacionalno veće angažuje stručne timove koji, uz određene korekcije, daju saglasnosti na udžbenike. Veće nakon toga u zakonom propisanom roku dostavlja saglasnosti izdavaču. Na kraju procesa odobrenja udžbenika učestvuju izdavačke kuće, Ministarstvo prosvjete te Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Izdavačke kuće su ove godine, na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog veća, započele reformisanje udžbenika ranije te je Veće u najkraćem roku završilo svoj deo aktivnosti u procesu reformi.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je Ministarstvo prosvete da što prije odobri i ostatak reformisanih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole.

indeksonline.rs/Tanjug