SARAJEVO – Uoči Međuanrodnog dana nestalih, 30. avgusta, Bosna i Hercegovina saopštava da traga za više od 7.500 nestalih osoba.

“U ovom trenutku imamo 7.547 aktivnih slučajeva, a to je broj osoba koje se još sigurno traže na prostorima BiH i susednih država, a državljani su BiH”, izjavio je predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović.

Po njegovim rečima u ratu naprostoru bivše Jugosavije zvanično je nestalo 28.320 osoba, od kojih je DNK metodom identifikovano je 14.749 posmrtnih ostataka, prenosi Hina.

Šef Programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Metju Holidej pozvao je u govoru poodom ananestalih sve one koji poseduju informacije o skrivenim masovnim grobnicama da se obrate nadležnim institucijama kako bi se rasvetlila sudbina još nestalih osoba.

On je pozvao i porodice nestalih osoba koje dosad nisu dale uzorke krvi da se obrate Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba kako bi mogao da bude nastavljen proces utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK metode.

indeksonline.rs/Tanjug