Globus osiguranje

PODGORICA – Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) ;dozvolilo je uoči parlamentranih izbora zakazanih za 30. avgust okupljanja do 100 lica, a u zatvorenom do 50, uz odgovornost političkih subjekata za organizaciju i poštovanje mera tokom održavanja skupa.NKT je takodje preporučilo Ministarstvu prosvete i Institutu za javno zdravlje da pripreme i definišu pretpostavke za početak školske godine u redovnom terminu i u punom kapacitetu.

“Pohadjanje nastave, boravak u školi i predškolskim ustanovama imaju nezamenjivu obrazovno-vaspitnu ulogu. Stoga je potrebno pravovremeno pripremiti jasne preporuke kako bi se na zdravstveno bezbedan način omogućilo redovno odvijanje aktivnosti u svim školskim i predškolskim ustanovama u državi”, saopšteno je nakon sednice NKT-a.

NKT je predložilo Ministarstvu zdravlja da se izmenama i dopunama odgovarajućih naredbi omoguće politički skupovi u zatvorenom i na otvorenom prostoru uz ograničenje broja prisutnih i obavezno poštovanje propisanih epidemioloških mera – održavanja distance, higijene ruku i nošenja zaštitnih maski.

Na otvorenom je dozvoljeno okupljanje do 100 lica, a u zatvorenom do 50, uz odgovornost političkih subjekata za organizaciju i poštovanje mera tokom održavanja skupa.

“Imajući u vidu predstojeće medjunarodne sportske aktivnosti kao i veliko interesovanje inostranih medija i stranih posmatračkih misija za izborni proces u Crnoj Gori, NKT je predložio definisanje posebnih uslova kojima bi se omogućio nesmetan ulazak i boravak u Crnoj Gori navedenih subjekata na način koji obezbedjuje optimalnu zaštitu zdravlja.

“Navedeno je u skladu sa do sada važećim protokolom za popuštanje mera u medjunarodnom saobraćaju i preporukama Evropske komisije”, saopšteno je iz NKT.

indeksonline.rs/Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here