BEOGRAD – Direktor Klinike za otorinolaringologiju (ORL) Kliničkog centra Srbije prof. dr Nenad Arsović izjavio je danas da je gubitak mirisa i ukusa zbog virusa korona prolaznog karaktera, ali da može izazvati trajno oštećenje uha.

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Prva rekao da lekari mogu da utvrde da li je gubitak čula mirisa posledica virusa Kovid-19.

Kako je kazao, još je neistraženo koje delove uha virus korona najčešće napada i kakve posledice ostavlja na taj organ.

“Zato što ima vrlo malo publikacija. U jednoj udruženoj studiji svega 26 prijavljenih slučajeva ima koja dovode do oštećenja sluha”, rekao je Arsović.

Dodao je da su tu dominantno senzori neuralnog oštećenja sluha koji govore da dolazi do oštećenja samog unutrašnjeg uha, odnosno Kortijevog organa i tada bivaju napadnute neuro epitelne ćelije koje su odgovorne za sluh u perifernom organu što dovodi do trajnog oštećenja.

“Ta istraživanje je moguće sprovesti i retrospektivno kod pacijenata u odgovarajućim uslovima”, kazao je Arsović.

Na pitanje zašto je važno da se PCR test radi tako što se uzima uzorak iz grla i iz nosa rekao je da bi taj test bio najreprezentativniji kada bi se uzorak uzimao iz prostora koja se nalazi iza nosa.

“Pošto je vrlo nezgodno i nikad nismo sigurno da ćemo moći odatle da uzmemo onda se uzima i iz nosa i iz grla tako da pokrijemo taj deo anatomski gde bi moglo da dodje do prisustva virusa”, naveo je.

Uzimanje uzorka iz grla moglo bi da ugrozi osobu koja uzima uzorak i zbog toga oni moraju da imaju budu propisno zaštićeni i da imaju masku i naočare.

Bris uva ne postoji što se tiče dijagnostike virusa korona, jer virusa u spoljašnjem uhu nema, pa bi moralo da se uradi u srednjem uhu, gde bi virus samo i mogao da se nadje, a to bi značilo da bi se uzorak uzimao tako što se pacijent uspava i otvori bubna opna, rekao je Arsović.

indeksonline.rs/Beta