BEOGRAD – Stranka Dosta je bilo (DJB) saopštila je danas da je od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije dobila informaciju da u Srbiji nema aktivne 5G mreže, a da su u prethodnom periodu bile izdate četiri privremene dozvole, Telenoru za jednu lokaciju i Telekomu za tri lokacije.

DJB je navela da su informaciju zatražili na zahtev gradjana i da im je odgovoreno da su “te dozvole za 5G mrežu istekle i da su bazne stanice isključene”.

Detaljnije informacije o periodu u kome su one bile aktivne i na kojim lokacijama DJB je, kako je naveo, dobio od Regulatorne agencije za elektronske komunikacije (RATEL) prema kojima je Telenor imao privremenu dozvolu za jednu baznu stanicu u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari od 21. juna do 19. avgusta 2019. godine.

Telekom je imao privremenu dozvolu za jednu lokaciju na Savskom vencu, na Beogradskom sajmu u Bulevaru Živojina Mišića od 01. oktobra do 29. decembra 2019. godine.

Ta kompanija je imala privremenu dozvolu i za dve lokacije na Novom Beogradu (Zemunska 26 i Jurija Gagarina 147) od 18. februara do 17. aprila 2020. godine.

“Što se tiče našeg pitanja o tome da li su radjene analize uticaja na životnu sredinu, odgovori Ministarstva i RATEL-a se donekle razlikuju”, navela je DJB.

Dok Ministarstvo insistira da se pojedinačne privremene dozvole ne mogu dobiti bez podataka o proceni uticaja na životnu sredinu, koje moraju biti sastavni deo zahteva za izdavanje dozvole, RATEL napominje da za sada ne postoje analize uticaja 5G mreže na životnu sredinu u Srbiji i da se mora oslanjati na istraživanje svetskih institucija.

RATEL je naveo da za sada ne postoje osnovni uslovi za početak implementacije 5G mreže u Srbiji, jer tome moraju prethoditi kako donošenje Pravilnika o minimalnim uslovima za prodaju radio-fekvencijskih opsega, tako i javno nadmetanje, izdavanje dozvola za korišćenje radio-frekvencija i pojedinačnih baznih stanica, kao i kontrola korišćenja izdatih dozvola.

S druge strane, Ministarstvo u svom odgovoru najavljuje da će se već do kraja ove godine organizovati aukcija za prodaju prava korišćenja radio-frekvencija.

Ono što je izuzetno važno za pravilan izbor i prihvatanje svih novih tehnologija i izbegavanje straha ljudi je potpuna transparenost u pogledu njihovog uvodjenja kao i ozbiljne studije uticaja tih tehnologija na životnu sredinu i zdravlje ljudi”, naveo je DJB.

indeksonline.rs/Beta