VELINGTON – Sud na Novom Zelandu osudio je na doživotni zatvor, bez prava na pomilovanje, Brentona Taranta (29), ubicu 51 islamskog vernika 2019. godine u gradu Krajstčerču.

Tarant je priznao ubistvo 51 vernika, pokušaj ubistva 40 i teroristički napad na džamije u Krajstčerču, preneo je Rojters.

AP prenosi da je ovo prva ovakva kazna ikada izrečena na Novom Zelandu, a sudija Kameron Mander je rekao da je Tarantov zločin izazvao “ogromne gubitke zarad izopačene i zloćudne ideologije”.

“Vaše delo je nehumano. Ubili ste i trogodišnje dete koje se u strahu držalo za noge svoga oca”, naglasio je sudija Mander obrativši se direktno ubici.

Ovaj masovni zločin belog suprematiste protiv vernika tokom molitve u džamijama Al Nur i Linvud u Krajstčerču, šokiralo je svet i podstaklo novozelandske vlasti da donesu novi zakon kojim se zabranjuje nošenje najsmrtonosnijeg poluautomatskog naoružanja.

Tokom četvorodnevnog saslušanja pred izricanje presude, 90 preživelih i članovi porodica ubijenih, posvedočili su o ovom stravičnom napadu i traumi koju i dalje nosi.

Sudija Mander je na kraju konstatovao da je ubica nedavno izjavio da se odriče svojih ekstremističkih stavova i da je njegov zločinački napad bio “gnusan i iracionalan čin”.