BEOGRAD – Demokratska stranka (DS) zatražila je danas pomeranje početka školske godine jer, kako ocenjuje, nema uslova za bezbedno odvijanje nastave.

“Demokratska stranka zahteva od ministra (Mladena) Šarčevića i predsednika Aleksandra Vučića da pomere početak nove školske godine za 15 dana, a da za to vreme obezbede odgovarajuće uslove za nesmetano i bezbedno odvijanje nastave”, navodi se u saopštenju DS-a.

Ta stranka smatra da škole ne mogu da ispune zahteve ministarstva i preporuke Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.

“Škole, sa sadašnjim brojem zaposlenih, neće moći da ispoštuju sve zdravstvene mere u učionicama, na hodniku, u toaletima i dvorištu. Zbog toga, a imajući u vidu i poslednje iskustvo iz Berlina, gde se korona već posle dve nedelje od početka nastave pojavila u čak 41 školi, a na stotine učenika je završilo u karantinu, Demokratska stranka se pribojava da će se slična situacija dogoditi i u Srbiji i da će već u toku septembra škole biti zatvorene”, kaže se u saopštenju DS-a.

Ocenjuje se takođda da, “nažalost, škole uglavnom nisu osposobljene za držanje prave onlajn nastave, u realnom vremenu i uz aktivno učešće učenika, i zato će teret obrazovanja dece ponovo pasti na leđa roditelja”.

indeksonline.rs/Tanjug