BEOGRAD – Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji se može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branislav Tiodorović i dodao da se to može reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

Takvu situaciju smo, rekao je on na konferenciji u Palati Srbija, prošle nedelje imali i u Nišu.

“Epidemiološka situacija se, ukupno gledajući, od Vojvodine sve do krajnjeg juga u dobroj meri stabilizuje. Imamo zabeležene podatke o smanjenju broja pacijenata kod prvih dijagnoza. Imamo otpuštenih iz kliničkih centara i bolnica u značajnoj meri, to se kreće čak i do 30 odsto”, rekao je Tiodorović.

Prema trenutnoj situaciji se, dodao je, može reći da jedino možda na krajnjem jugu, u delu opština Bujanovac i Preševo, i to kod populacije alabanske manjine, postoji blagi rast broja obolelih koji se može pretvoriti u veći i to zato što se, kaže, oni za sada leče najviše u privatnim zdravstvenim ustanovama i na Kosovu i Metohiji.

Oni, dodao je, koriste zdravstveni sisitem Vranja i Klinički centar u Nišu isključivo kada su najteži slučajevi u pitanju.

“Ja sam im skrenuo pažnju na licu mesta, na terenu, da su onda oni odgovorni jer oni kao državljani Srbije imaju sva prava da se na vreme, još kod lakih formi, jave u zdravstveni sistem Srbije. Nadamo se da će to prihvatiti”, dodao je Tiodorović.

indeksonline.rs/Tanjug