SARAJEVO – Na današnjem sastanku premijera Federacije BiH Fadila Novalića s predsedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, premijerima kantona i čelnicima Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite o epidemiološkoj situaciji u tom entitetu, zaključeno je da FBiH nešto preuzme na sebe, a da kantoni krajnje ozbiljno preuzmu na sebe druge obaveze.

Pet i po meseci od početka pandemije korona virusa, Novalić je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da će vlada na prvoj sednici doneti određene mere jer se, kako je naveo, radi o opasnoj bolesti.

“Donećemo naredbu da se aktiviraju sve bolnice kao karantii. Neke mere ćemo preraditi da bude lakše kantonima. Uspostavićemo jednu bazu podataka s kantonima”, kazao je Novalić, preneo je sarajevski portal Klix.

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da su razmenili informacije sa čelnim ljudima kantona i identifikovali probleme.

On je kazao da je najviše obolelih od 22 do 45 godina starosti, a da je smrtnost najviše izražena kod pacijenta koji su stariji od 55 godina.

“Ali imamo sve više mladih koji umiru. To ne smemo dozvoliti. Svi moramo biti svesni da je ovo ozbiljna stvar kojoj nisu mogli odgovoriti ni najveći evropski sistemi. Ovo više nije kriza jer mi jednostavno živimo s ovim virusom i moramo se naučiti da se štitimo i da štitimo druge”, naveo je Čerkez.

indeksonline.rs/Tanjug