BEOGRAD – Crna Gora sutra otvara granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Severnom Makedonijom, a za ulazak građana iz tih zemalja u Crnu Goru najverovatnije će biti potreban negativan PCR test ili serološki test.

Serološko ili PCR testiranje u Srbiji može se obaviti na lični zahtev građana, recimo zbog putovanja, ali se u tom slučaju plaća. Cena serološkog testa je 1.200 dinara, a PCR testa 6.000 dinara.

Kako je navedeno na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, građani od 1. juna mogu obaviti serološko testiranje na lični zahtev na prisustvo IGM i IGG antitela na koronavirus.

Građani testiranje mogu da obave u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije, kao i studentskoj poliklinici.

Uplata se obavlja na tekući račun 840-17750-34, dok se u polju poziva na broj upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Testiranje je moguće i za strane državljane. Uplata se obavlja na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja.

Takođe, na isti račun može uplatiti i pravna lica, koja umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuju PIB pravnog lica.

Ukoliko pravno lice uplaćuje sredstva za više zaposlenih lica , potrebno je da dostavi spisak lica sa njihovim JMBG.

Serološko testiranje može se obaviti i u privatnim laboratorijama.

Od 20 maja ove godine moguće je obaviti RT-PCR testiranje na prisustvo SARS-CoV2 na lični zahtev građana.

Kako je navedeno na sajtu RFZO građani testiranje mogu da obave u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije. Cena testa je 6.000 dinara, a uplata se obavlja na isti tekući račun kao i za serološko testiranje.

U instituitima i zavodima za javno zdravlje testiranje se zakazuje. TEstiranje na lični zahtev obavlja se i u Institutu Torlak, testiranje se ne zakazuje, ali su velike gužve.

indeksonline.rs/Tanjug