VAŠINGTON – Suosnivač Microsofta Bil Gejts procenjuje da će pandemija koronavirusa za “bogati svet” biti završena do kraja 2021. godine, ali da će za ostalima biti potrebno više vremena za oporavak.

“Inovacije u dijagnostici, terapijama i vakcinama su impresivne. Zbog toga smatram da u bogatom svijetu možemo okončati pandemiju do kraja 2021. godine, a za ostatak svijeta do kraja 2022. godine”, izjavio je Gates, prenosi američki sajt CNET.

Gejts finansira medicinsko istraživanje i programe za vakcine putem svoje Bill & Melinda Fates Fondacije.

Svestan je da je pandemija sve zemlje sveta vratila nekoliko godina unazad kada je reč o ekonomskom rastu, borbi protiv HIV-a, malarije, piše Investitor.me

Gejts je kritikovao američki sistem testiranja na koronavirus, kao i način na koji se američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija nose sa situacijom.

Otvoreno je rekao da je visok broj slučajeva koronavirusa u SAD rezultat nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata, kao i nenošenja zaštitnih maski.

Gejts vjeruje da će vakcina biti razvijena, ali da će zbog različitih problema uključujući proizvodnju moći da pomogne samo bogatijim zemljama.

indeksonline.rs/Tanjug