BEOGRAD – Aktuelni šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije i uvećao prednost u generalnom plasmanu.Hamilton je ostvario sedmi trijumf u Velikoj Britaniji i postao je vozač sa najviše pobeda u domaćoj trci. Njemu je pukla guma u poslednjem krugu, ali je jedva uspeo, na tri točka da dodje do cilja i ostvari 87. pobedu u karijeri.

Hamilton je trku završio za sat, 28,01,283 minuta. On sada ima 30 bodova više na prvom mestu generalnog plasmana u odnosu na timskog kolegu Valterija Botasa.

Drugo mesto zauzeo je Maks Verstapen iz Red Bula uz najbrži krug trke, ali sa zaostatkom od 5,856 sekunde za pobednikom, a treći je bio Šarl Lekler iz Ferarija sa 18,474 sekunde zaostatka.

Četvrto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Renoa, peti je bio Lando Noris iz Meklarena, a šesto mesto zauzeo je Esteban Okon iz Renoa. Sedmo mesto zauzeo je vozač Alfa Tauri Pjer Gasli, osmi je bio Aleksandar Albon iz Red Bula, deveti je bio Lens Strol iz Rejsing Pointa, a 10. mesto zauzeo je Sebastijan Fetel iz Ferarija.

Rejsing Point je imao problema da pokrene bolid Nika Hulkenberga i on nije startovao. Hulkenberg je trebalo da zameni u današnjoj trci Serhija Peresa koji ima korona virus i nalazi se u izolaciji.

Hamilton je krenuo sa svoje 91. pol pozicije u karijeri, nije najbolje startovao ali uspeo je da zadrži prvo mesto ispred Botasa. Dobro je krenuo Lekler koji je obišao Verstapena za treće mesto, ali je vozač Red Bula uspeo da vrati poziciju. Sainc je takodje bio dobar na startu i popeo se na peto mesto, dok je Noris sa četvrtog pao na sedmo mesto.

U drugom krugu izašlo je bezbednosno vozilo na stazu pošto je Kevin Mangusen izleteo sa staze i udario u zaštitnu ogradu posle kontakta sa Aleksandrom Albonom. Vozač Hasa je nepovredjen izašao iz bolida i završio je trku. Albon je zbog tog incidenta kažnjen dodavanjem pet sekundi.

U šestom krugu trka je nastavljena, Hamilton je vodio ispred Botasa, Verstapena, Leklera, Sainca i Rikarda, a Strol je obišao Okona za osmo mesto. Fetel je i dalje držao 10. poziciju. U sedmom krugu u boks je otišao Albon i na stazu se vratio kao poslednji.

Do 12. kruga Hamilton je stekao 1,4 sekunde prednosti, a zatim se dogodio veliki incident kada je Danil Kvjat prvi velikoj brzini udario u ogradu i znatno oštetio bolid. Ruski vozač je nepovredjen izašao iz vozila, a tada je ponovo na stazu izašao sejfti kar. To su iskoristili ostali vozači i otišli u boks na zamenu guma, osim Grožana koji je držao peto mesto.

Trka je nastavljena u 19. krugu, Noris je odmah napao Rikarda i preuzeo sedmo mesto, a odmah je napao i Sainca, ali je na kratko izašao sa staze i ostao je iza timskog kolege. Hamilton je vozio najbrži krug i stekao je 1,3 sekunde nad Botasom, a iza njih zaostao je Verstapen. Sainc je uspeo da pretekne Grožana za peto mesto, a isto je ubrzo uspelo i Norisu pa se Britanac popeo na šesto.

Hamilton je u 26. krugu stekao nesto više od dve sekunde prednosti, ali je njegov timski kolega nekoliko krugova kasnije uspeo da smanji zaostatak za pola sekunde. Dvojac Mercedesa je nizao najbrže krugove, na to se požalio Verstapen i rekao svojoj ekipi da mu je dosadno, pošto ne može do drugog mesta, a Lekler je daleko iza njega na četvrtom. On je tada pitao članove svog tima da li se dovoljno hidriraju, što je izazvalo smeh u boksu Red Bula.

Rikardo je obišao Grožana, koji je posle toga otišao u boks na zamenu guma i vratio se na stazu kao poslednji. Gasli je u 39. krugu napao Fetela, na kratko je izašao sa staze i uspeo je da preuzme 10. mesto. Okon je u završnici obišao Strola koji se se mučio sa gumama, a na vibracije se požalio Sainc.

U 50. krugu Botas je prešao preko ivičnjaka i ostao je bez prednje leve gume. Vozio je tako gotovo ceo krug do boksa, a zatim je Verstapen otišao na zamenu guma kako bi se borio za najbrži krug. Botas se na stazu vratio kao 12. i izgubio je šansu za bodove.

U poslednjem krugu i Sainc je ostao bez prednje leve gume, a zatim je i Hamiltonu stradala guma. Šestostruki svetski prvak jedva je vozio, Verstapen se približavao, ali je Hamilton ipak uspeo da stigne prvi do cilja i da pobedi na domaćoj stazi. Botas je trku završio na 11. mestu, a do boda je došao Fetel.

Naredna, peta trka u šampionatu, vozi se za sedam dana na istoj stazi.

indeksonline.rs/Beta