ZAGREB – Hrvatska sve lošije stoji na rang listi nemačkog Instituta Robert Koh (RKI), ključne naučne institucije nemačkih vlasti u pandemiji korona virusa.

Naime, prema RKI, Hrvatska je došla na drugo mesto zemalja u kojima su se nemački državljani zarazili koronavirusom i tako je skočila za jedno mesto među zemljama izvoznicama virusa u tu zemlju, piše portal Indeks.

Ovi podaci prikupljeni su do 25. avgusta, a odnose se na period od četiri nedelje.

Naravno, najviše Nemaca se zarazilo koronavirusom u Nemačkoj, njih skoro 10 hiljada u proteklih mesec dana, a nakon toga je najviše zaraženih koji su se zarazili na Kosovu, 2.528 slučajeva u protekle četiri sedmice, od 31. do 34. nedelje od početka pandemije.

Hrvatska je sledeća sa 1.797 slučajeva, dok nakon nje dolazi Turska s 1.590 slučajeva izvoza zaraze koronavirusa u Nemačku. Peta je BiH (528 slučajeva), šesta Bugarska (492), sedma Španija (478) itd.

Poredak je pre samo desetak dana bio drugačiji: Hrvatska je bila iza Turske, a sada je ispred nje ostala samo teritorija Kosova i Metohije, kao mesta s kojeg najviše zaraženh stiže u Nemačku.

Hrvatska je bolje stajala pre desetak dana, kada se prema podacima RKI za period od 29. do 32. sedmice od početka pandemije, najviše Nemaca, logično, zarazilo virusom u Nemačkoj, njih 8.607. Slede Kosovo, na kojem se zarazilo 1.096 nemačkih građana. Treća je bila Turska, u kojoj se koronom zarazila 501 osoba, četvrta Hrvatska s 260 zaraženih. Na petom mestu bila je Srbija (196), šestom Bugarska (166), sedmom BiH (156) itd.

Hrvatska je sada dakle skočila na treće mesto, ako računamo Nemačku kao mesto zaraze, a na drugo ako gledamo druge teritorije na kojima su se Nemci zarazili virusom.

Nakon otvaranja granica i početkom sezone godišnjih odmora procenat novih zaraza za koje se pretpostavlja da su uvezene u Nemačku iz inostranstva značajno je porastao.

Stoga je u međuvremenu Nemačka proširila svoju listu zemalja i područja koja smatra rizičnim.

Nemačka je proglasila rizičnim deo hrvatske obale, a isto je učinila pre sedam dana sa Španijom, gde se milioni Nemaca odmaraju svake godine, u na kraju i ostrvo Majorku koju često zovu 17. nemačkom pokrajinom. U međuvremenu rizičnm područjem proglašen je i Pariz.

Cilj Hrvatske je, ako ne želi da cela njena teritorija završi na nemačkoj crvenoj listi, da pokuša da broj zaraženih tokom nedelju dana drži manjim od 50 na 100 hiljada stanovnika, što je epidemiološki kriterijum RKI po kojem neko područje ili zemlju proglašavaju rizičnim područjem.

Hrvatskoj su, piše Indeks, itekako potrebni nemački turisti za nastavak turističke sezone, ako on bude moguć nakon što su i Slovenija i Hrvatska stavile Hrvatsku na crvenu listu, a i mađarski premijer Viktor Orban najavljuje da bi 1. septembra isto mogla da učini i Mađarska.

Bilo kako bilo, ako se ovakav trend nastavi, Hrvatska bi mogla uskoro da postane zemlja koja najviše izvozi koronavirus u Nemačku. Time se moguće menja i percepcija Hrvatske u nemačkim medijima koji su često kritikovali poteze Slovenije i Austrije kao preterane.

I što je najvažnije, onda će Berlin morati da povuče strože poteze od stavljanja na crvenu listu Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, što bi bilo katastrofalno za hrvatski turizam, naglašava portal.

indeksonline.rs/Tanjug