PRIŠTINA – Na današnjem sastanku kojem su prisustvovali ministar prosvete Ram Ljikaj, ministar zdravlja Armend Zemaj, predsednik kosovoskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani, predstavnici Sindikata obrazovanja i Saveta roditelja odlučeno je da se na KiM odloži početak nove školske godine za 14. septembar.

Kako se navodi, ta odluka je doneta posle zahteva Sindikata obrazovanja da se odloži taj proces, jer škole nisu uspele da se pripreme, javlja Koha, a prenosi Kosovo onlajn.

Prema toj odluci, početak školske godine se odlaže kako bi se pružili bezbedni uslovi za decu, nastavnike i roditelje: distanca, nošenje maske i higijena.

“To će obezbediti veću opštu mobilizaciju u suočavanju sa pandemijom na KiM”, naglašava se u toj odluci.

Takođe je dogovoreno da se do 14. septembra, do početka školske godine, radi na uspostavljanju procesa i mehanizma za sertifikovanje škola za spremnost za odvijanje nastave u pandemijskim uslovima, testiranju određenog uzorka nastavnika i rukovodstva obrazovnih ustanova, izjavi roditelja i radnih grupa za poštovanje i striktnu primenu uputstava ministarstva zdravstva, završetku fizičkih, sanitarnih i ljudskih priprema u svim obrazovnim ustanovama na KiM.