BEOGRAD – Krizni štab još razrađuje preporuke za organizovanje nastave za decu sa autizmom, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević dodajući da oni ne predstavljaju rizičnu grupu u smislu zdravstvenih komplikacija ukoliko dođe do zaražavanja, ali da tu postoji problem u organizovanju preventivnih mera.

“To je specifična populacija tako da tu još razrađuejmo preporuke i programe, u cilju da se što više razredi smeštaj na nastavi”, rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara.

Dodaje da se to pitanje razmatralo intenzivno prethodnih nedelja, ali da postoji potreba da se ta deca socijalizuju i da se i kod njih normalizuje odvijanje nastave.

Nada se da će se u narednom periodu naći rešnje.

Epidemiolog Predrag Kon kaže postoji problem funkcionisanja dnevnih centara za autističnu decu i da to “epidmemiološki treba da bude razrešeno tako da se ta deca prihvataju”.

“Ali, zpoasleni u centrima nisu u stanju da kontrlišu, na primer, da li autistična deca nose maske i za sada primaju samo deca onih roditelja koji su zaposleni i imaju dokaz za to. Neko mora da popusti jer za sada nema rešenja. Rizik postoji, ali to traži jednu ozbiljniju koordinaciju i dogovor”, naveo je Kon.

Kisić Tepavčević je rekla da se u Institutu Batut zakazuje testiranje i da zbog toga nema redova, kao i da je na rezultatima naveden datum izdavanja rezultata.

“Na tim rezultatima testova je napisan datum izdavanja, a ne uzimanja brisa, jer nekada može da prođe i do 24 sata, koliko je bilo u prethodno vreme”.

Kon je rekao da se i u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu zakazuje testiranje, pošto se svakog dana prima veliki broj zahteva.

Dodaje da je tako samo juče popodne primljeno oko 1.500 zahteva za testiranje, uglavnom od porodica.

indeksonline.rs