SARAJEVO – Figurativno rečeno u Crnoj Gori se dešava politički zemljotres s obzirom na to da preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da su, kako piše sarajevski portal Klix, “dve prosrpske stranke” uz podršku građanske partije URA (Ujedinejna Reformska Akcija), koju predvodi Albanac Dritan Abazović, bliže formiranju vlasti.

Broj osvojenih mandata vlasti i opozicije pokazuje da će bukvalno “jedna ruka” odlučivati, navodi portal.

Dodaju da bi u parlamentu, koji ima 81 poslanika, Abazović sa svoja četiri mandata mogao biti “tas na vagi”.

Podsećaju da je Abazović mladi političar (1985), koji je završio studije politologije u Sarajevu, a već ima pristojno političko iskustvo u Crnoj Gori.

“Ne interesuju nas procenti, ako bude do nas, Crna Gora će dobiti ekspertsku vladu, bez političara, sa stručnjacima većinske Crne Gore koja vapi za promenama”, poručio je Abazović sa jednog od predizbornih mitinga u Ulcinju, navodi portal.

Dodaju da su Demokratski front i Demokrate protiv članstva Crne Gore u NATO-u, ali prve reakcije crnogorskih analitičara govore da “velike” teme poput NATO-a ili EU puta neće biti na početku prioritet, a naročito jer u obzir treba uzeti stav URA o evro-atlanskim integracijama.

Klix piše da, kako kažu, ipak ne treba isključiti ni opciju da vlast formira DPS Mila Đukanovića, koji trenutno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima ima 40 mandata.

indeksonline.rs/Tanjug