BEOGRAD – Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je da je Srbija daleko od povoljne epidemiološke situacije i apelovao na građane da i dalje sprovode mere.

“Broj koji se testira u kovid ambulantama Beograda na dnevnom nivou zbog sumnji na kovid ne opada poslednje dve nedelje. Sa povratkom putnika iz inostranstva i polaskom u školu moguće je da dođe do povećane aktivnosti virusa”, upozorio je Kon u objavi na svom Fejsbuk profilu.

On je ponovio da se zato mere moraju sprovoditi, posebno zabrana okupljanja više od 30 osoba, koja je, uz strogo poštovanje protiepidemijskih mera, odobrena samo bioskopima i svim institucijama kulture u većem broju.

“Nema povoljnijeg trenutka za polazak u škole, jer će se za svega nekoliko nedelja situacija verovatno nešto pogoršati. Postoje, sada već ponovljeni pokazateljii da mlađa deca nisu dobri prenosioci virusa, a iskustva iz vrtića je da deca ekstremno retko obolevaju od Covid 19 i to uglavnom sa blagim simptomima”, istakao je Kon.

On je naglasio da ponovno punjenje bolnica koje pod naletom epidemije postaju kovid bolnice moramo zajedno sprečiti, kako bismo pomogli sebi i zdravstvenim radnicima.

“Apel, molba pa i preklinjanje za razumevanje posebno mladih ljudi. Možemo mi to… S velikim poštovanjem zbog dosadašnjeg trpljenja i razumevanjem zbog sve ogorčenosti”, napisao je dr Kon.

indeksonline.rs/Tanjug