BEOGRAD – Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 Predra Kon izjavio je danas da će u školama biti obavezno nošenje troslojnih zaštitnih maski, a ne platnenih jednoslojnih i naglasio da je to vrlo važno.

Kon je povodom pocetka nove školske godine za TV Pink rekao da će se školska nastava odvijati naizmenično, u zavisnosti od epidemioloških parametara.

Kako je kazao, nastava će najverovatnije biti kombinovana, a za učenike od petog do osmog razreda naizmenično će se ići na nastavu i odvijati na daljinu, što će, naveo je Kon, odrediti svaka škola.

“Obavezno je nošenje maski, ali to ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne. To je vrlo važno i nije svejedno. Ako se mere budu poštovale, onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus”, rekao je Kon.

On je ocenio da se situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji na nekim nivoima stabilizovala.

“Ne možmo da budemo zadovoljni i srećni kada još uvek imamo nova zaražavanja i smrtne slučajeve, ali jeste se stabilizovalo na tom broju izmedu 200 i 250” novoobolelih, rekao je Kon,

Dodao je da se aktivnost virusa sporo smiruje i da se to vidi kroz evidenciju onih koji se prvi put javljaju u kovid ambulante, navodeći da se iz nedelje u nedelju smanjuje aktivnost onih koji se u kovid ambulante javljaju sa simptomima korona virusa.