BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je turistička privreda koristila pogodnosti poput isplate tri minimalca, u okviru mera koje je usvojila Vlada Srbije zbog epidemije korona virusa, kao i da će sada koristiti meru isplate 60 odsto minimalca u naredna dva meseca.

“Mi smo izašli u susret sa uredbom o zamenskom putovanju, jer da ona nije bila doneta, agencije bi bile bukvalno pred bankrotom”, rekao je Ljajić.

On je za TV Prva objasnio da agencije isplaćuju svojim stranim partnerima aranžmane koje su ovde sklopile sa našim građanima i da su morali da im vrate novac.

“Taj novac ne bi mogle da plate da nije bilo uredbe o zamenskom putovanju i mogli su samo da stave ključ u bravu”, smatra Ljajić.

On je naveo da do sada postoji čak osam agencija koje su tražile da se brišu iz registra, odnosno da se briše njihova licenca, ali je dodao da to nije konačan broj.

Ljajić je istakao da je ovo teško vreme za turističke agencije i da njihov oporavak zavisi od ukupnog oporavka ekonomije.

On je ponovio da pravo na zamensko putovanje imaju svi oni koju su uplatili aranžman do 15. marta i ukazao da ti pojedinci imaju pravo da u narednih godinu i po dana, u dogovoru sa agencijom, odaberu istu ili drugu destinaciju.

Ako odustanu od putovanja, agencija je dužna da im vrati novac do 14. januara 2022. godine.

indeksonline.rs/Tanjug