BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno pripremno ročište u procesu protiv većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra “Jovanjica” Predraga Koluvije i devetorice optuženih, koji se terete da su na tom imanju organizovano proizvodili marihuanu radi dalje prodaje.

Ovo ročište, koje je po zakonu zatvoreno za javnost, počelo je krajem jula, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pročitalo obimnu optužnicu i iznelo svoje dokazne predloge, a optuženi su negirali krivična dela.

Na današnjem, trećem redu ročištu u ovom predmetu, svoje dokazne predloge izneli su branioci optuženih, istovremeno osporavajući predloge tužilaštva.

Ročište se nastavlja i sutra, kada će ostatak branilaca izložiti svoje predloge dokaza.

Po okončanju ovog pripremnog ročišta, sud če zakazati početak glavnog pretresa, koji će biti javan, a na kojem će optuženi moći detaljno da iznesu svoje odbrane.

Pored Koluvije, optuženi su i Sergej Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović.

Koluvija i ostali optuženi, osim jednog koji je u bekstvu, u pritvoru su, a početkom jula je uhapšeno još sedam lica osumnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA.

Protiv njih je istraga u toku.

Ukupno dva osumnjičena su još uvek u bekstvu.

Nakon hapšenja u novembru, saopšteno je da je policija po nalogu tužilaštva ušla na poljoprivredno dobro “Jovanjica” u blizini Stare Pazove i tamo pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima.

Tada je zaplenjeno je 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

indeksonline.rs/Tanjug