PODGORICA – Nacionalno koordinaciono telo za borbu potiv zaraznih bolesti odlučilo je juče 17. avgusta da ipak dozvoli ulazak u Crnu Goru osobama koja su započela putovanja ili imaju rezervisan smještaj, uz negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, u skladu sa pravilima koja su važila do petka 14. avgusta.

Prema odluci od subote 15. avgusta rezidenti Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, pri ulasku u Crnu Goru su morali da imaju negativan rezultat PCR testa na korona virus (SARS-CoV-2), ili pozitivan rezultat testa antitela na korona virus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, ne starije od 72 sata.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je na konferenciji za medije pojasnio da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo oko hiljadu osoba koji su prema ranijim uslovima rezervisali i uplatili smeštaj u crnogorskim turističkim centrima.

Zbog toga je do daljnjeg dozvoljen ulazak iz država koje su ranije imale povoljnije uslove, odnosno čiji su državljani ulazili sa negativnim serološkim testom.

“Držimo se toga da smanjimo rizik unosa infekcije u Crnu Goru da ne bismo doveli u opasnost goste niti domicilno stanovništvo”, pojasnio je Mugoša.

Zemje čiji su državljani ulazili u Crnu Goru sa negativnim serološkim testom su Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Prema toj odluci, državljanima Srbije i Severne Makedonije je i dalje potreban negativan rezultat PCR testa na novi korona virus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi korona virus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.