BEOGRAD – Škole sa nestrpljenje očekuju stručno uputstvo Ministarstva prosvete, gde će detaljnije dobiti smernice kako da organizuju nastavu u novoj školskoj godini.

Najveća odgovornost, ali i teret poneće direktori škola. Većina njih juče je ispred malih ekrana pažljivo slušala ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je predstavio plan i već su počeli da kombinuju kako da se organizuje nastava.

Gorana Petrovića, direktor OŠ Lazar Savetić u Zemunu, zatekli smo jutros oko 10 u školi, čekao je zvanični dopis iz Minisatrstva da se upozna sa svim detaljima.

Kaže da će prvo organizovati sastanak sa zaposlenima – nastavnicima i učiteljima, ali i tehničkim osobljem, da se daju predlozi, sugestije, koji bi to model nastave bio za OŠ Lazar Savatić.

“Kao direktor ispoštovaću sve što Ministarstvo prosvete kaže, ali ću konsultovati i roditelje, da vidimo koliko roditelja je za onlajn nastavu, a koliko za fizički dolazak dece u školu”, rekao je Petrović za Tanjug.

OŠ Lazar Savatić ima 840 učenika i od osnivanja škole nastava se realižuje u jednoj smeni. Čak je celodnevna nastava nekada bila u svih osam razreda, a danas je u prvom i drugom razredu. Produženi boravak organizuje se za treći i četvrti razred. Organizacija tog posla u narednoj školskoj godini neće biti laka.

“Insistira se na homogenim grupama, a ne mešanju i to je ono što otežava posao. Nošenje maski i distanca od dva metra daje mogućnosti ukoliko idemo i u drugu smenu. Dobro ćemo razraditi sve modele i izaći roditeljima u susret”, naveo je on.

Direktorima će biti najteže da naprave raspored časova, jer mnogi nastavnici rade u dve, pa i tri škole kako bi ispunili normu. Petrović kaže da će organizaciju rada olakšati “unificiran ” program na RTS i što su date platforme koje svi moraju da koriste.

Najviše muke imaće direktori velikih škola koje broje i više od 2.000 učenika. Među njima su OŠ “Pavle Savić” i OŠ Despot Stefan” u Mirijevu, OŠ “Nikola Tesla” u Vinči…

Neki od njih upisali su ove godine i po sedam, osam odeljenja prvaka sa po 33 učenika. Za tako veliki broj učenika u odeljenju morali su da traže saglasnost Ministarstva prosvete. Direktori su se sada našli u nezgodnom položaju i tražiće, kako kažu, dodatno tumačenje kako da dele takva odeljenja, ako je maksimum za grupu 15 učenika.

indeksonline.rs/Tanjug