BEOGRAD – Za put u Crnu Goru potreban je negativan PCR test ili pozitivan ELISA test klase IgG, što znači da testirana osoba ima antitela na korona virus, odnosno da je ranije preležala infekciju, ili negativan ELISA test klase IgM, što ukazuje da osoba trenutno nije zaražena korona virusom.

To je odgovor koji je Tanjug dobio u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), koji je i razvio ELISA testove, nakon više ne sasvim preciznih saopštenja nadležnih iz Crne Gore.

Mnoge građane Srbije, naime, zbunila je odluka Crne Gore, da se u tu zemlju može ući sa negativnim PCR testom i pozitivnim, odnosno negativnim ELISA testom.

Najpre je u odluci Vlade Crne Gore, koja je stupila na snagu 15. avgusta stajalo da se u tu zemlju iz Srbije može ući sa negativnim PCR testom i pozitivnim ELISA testom klase IgG.

Dva dana kasnije na zvaničnom portalu Vlade Crne Gore objavljeno je da se u tu zemlju iz Srbije može ući i sa negativnim ELISA testom klase IgM.

To je potpuno zbunilo građane Srbije koji se spremaju put Crne Gore.

“Prvo je uslov za ulazak u Crnu Goru bio pozitivan ELISA test, sada je uslov negativan ELISA test. Nije mi jasno koji je uslov ulaska u Crnu Goru na osnovu ELISA testa jer postoje kontradiktorne odluke crnogorskih zdravstvenih vlasti? Da li ELISA test treba da bude pozitivcan ili negativan?”, pita se jedan od građana koji se obratio našoj redakciji.

Odgovor smo potražili u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), laboratoriji koja razvila svoje ELISA testove.

Direktorka INEP-a Olgica Nedić pojašnjava da se kod osobe koja je inficirana virusom korona, aktivira imuni sistem i razvijaju antitetala klase IgM i IgG.

Nekoliko dana nakon infekcije nastaju IgM antitela, te ukoliko je nalaz ELISA testa na IgM pozitivan to uglavnom ukazuje na akutnu infekciju.

To znači da je osoba zaražena i da ne može da putuje.

Dakle, za putovanje u Crnu Goru ELISA klase IgM mora biti negativan.

Prisustvo antitela IgG znači da je osoba ranije bila inficirana i da je njihov imunski sistem odreagovao i da je stvorio zaštitna IgG antitela.

“Pozitivan ELISA test klase IgG znači da osobe imaju imunsku zaštitu, da je ranije bila u kontaktu sa virusom”, pojasnila je Nedić.

IgG antitela se razvijaju kod osoba koje su preležale koronu, te je pozitivan nalaz potvrda su bili zaraženi, da je organizam razvio antitela i da više nisu infektivni.

Za put u Crnu Goru potreban je dakle negativan PCR test ili pozitivan ELISA test klase IgG ili negativan ELISA test klase IgM .

indeksonline.rs/Tanjug