VAŠINGTON – Američki Stejt department ukinuo je savet četvrtog stepena protiv putovanja u države širom sveta, nakon što je više od četiri meseca upozoravao američke građane da ne idu u inostranstvo.

Stejt department objavio je 19. marta savet četvrtog stepena “Ne putujte”, što je najviši nivo saveta za putovanje, pozivajući američke građane da ne putuju u inostranstvo zbog korona virusa.

Prema dokumentu Stejt departmenta, to telo će se vratiti na raniji sistem dodeljivanja saveta za određenu zemlju pošto se zdravstveni uslovi, kako navodi, poboljšavaju u pojedinim državama, a u drugima prete da se pogoršaju.

To će, kako se dodaje, dati putnicima detaljne i korisne informacije za donošenje odluka o putovanju, prenosi CNN.

“Ovo će takođe obezbediti američkim državljanima detaljnije informacije o aktuelnom statusu u svakoj zemlji. Nastavljamo da preporučujemo američkim državljanima da budu oprezni kada putuju u instranstvo zbog nepredvidive prirode pandemije”, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome što je Stejt department ukinuo savet, američki putnici nastavljaju da se suočavaju sa ograničenjima putovanja u zemljama širom sveta zbog rastućeg broja slučajeva korona virusa u SAD.

indeksonline.rs/Tanjug