NOVI PAZAR – Carinici su 10. avgusta 2020. godine prilikom tzv. „dubinske kontrole“ kod mesta Bogutovac, na magistralnom putu Raška-Kraljevo, među kurirskim pošiljkama pronašli preko 23.000 pojedinačnih doza lekova, krema i sprejeva, kao i veću količinu garderobe, obuće i tehničke robe bez bilo kakve prateće dokumentacije.

Prekršaj je otkriven kada je radi kontrole zaustavljen kamion kurirske službe šabačkih registarskih oznaka.

Kako na mestu zaustavljanja nije bilo uslova za detaljan pregled, vozilo je dopraćeno do Terminala Kraljevo.

Tada je nakon istovara, među pošiljkama nekoliko pošiljalaca iz Novog Pazara adesiranim na različite primaoce pronađeno oko 18.000 komada različitih lekova, krema i sprejeva, kao i oko 5.000 tračica za merenje šećera u krvi.

Među krijumčarenim lekovima je 200 pakovanja od po 50 tableta antpsihotika „Prazine“, koji se koristi u lečenju šizofrenije, različitih psihičkih poremećaja i staračke demencije, kao i 180 pakovanja od po 30 tableta antidepresiva „Amizol“.

U pošiljkama se našlo i 60 kutija od po 20 tableta antikoagulansa „Sintrom“, 40 pakovanja od po 12 kesica leka protiv prehlade i gripa „Tylol Hot“, 30 pakovanja sa po 20 tableta diuretika „Edemid“, 192 tube antireumatske kreme „Counterpain“ i 50 bočica antibiotskog spreja za rane „Vioplex-T“.

Pored toga, u njima je pronađeno i 96 pakovanja sa po 50 tračica za merenje šećera u krvi „Contour Plus“, a pojedini lekovi obeleženi su akciznim markicama Albanije i „Kosova“.

Pored lekova, čiji je promet poštom zabranjen, u pošiljkama je otkriveno i oko 300 trenerki, helanki i patika sa oznakama poznatih robnih marki, kao i pet dizel motora, agregat za struju, prskalica i muzilica.

E.Ćorović/indeksonline.rs