ŽENEVA – Pandemija korona virusa se i dalje širi, ali se porast broja novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 usporio na globalnom nivou, izuzev u Jugoistočnoj Aziji i Istočnom Mediteranu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je u poslednjem izveštaju o pandemiji, koji je objavljen u ponedeljak, istakla da Severna i Južna Amerika i dalje predstavljaju najteže pogođene regione, u kojima je u toku prošle nedelje potvrđena polovina broja novozaraženih od preko 1,7 miliona i 62 odsto od 39.240 smrtnih slučajeva od posledica COVID-19.

U toku prošle nedelje, broj novozaraženih opao je za četiri odsto u odnosu na sedmicu koja joj je prethodila, dok je broj preminulih manji za 12 odsto, navela je SZO, a prenela agencija Rojters.

Jugoistočna Azija, druga u svetu po ozbiljnosti epidemiološke situacije, prijavila je porast broja novozaraženih za 28 odsto, dok je broj preminulih od korone veći za 15 odsto.

I u regionu Istočnog Mediterana povećao se broj obolelih od COVID-19, i to za četiri odsto, dok je broj smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti u konstantnom padu tokom poslednjih šest nedelja.

Novozaraženih i preminulih od korona virusa u Africi je u toku prošle sedmice bilo manje za osam do jedanaest odsto, navodi se u izveštaju SZO.

U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva COVID-19 u konstantnom je porastu u poslednje tri nedelje.

U toku poslednje sedmice on je tek neznatno uvećan, za jedan odsto, dok je broj preminulih od posledica zaraze koronom nastavio da raste.

Region Zapadnog Pacifika beleži pad novozaraženih za pet odsto, pokazuju podaci SZO.

Prema statistici agencije Rojters, preko 23,65 miliona ljudi u svetu je do sada zaraženo korona virusom, dok je od posledica bolesti izazvane njime umrlo 811.895 pacijenata.

indeksonline.rs/Tanjug