Globus osiguranje

BEOGRAD – Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da se PCR i serološki “eliza” testovi mogu obaviti u svim referentnim laboratorijama, a da odluka o obavljanju testova u privatnim laboratorijama tek treba da se donese.

Tiodorović je na RTS-u istakao i da su sve informacije o PCR i serološkim testovima bile objavljene na vreme.

Naveo je da su detalji PCR testiranja jasni u celom svetu, dok, kada je reč o pozitivnom “eliza” testu, ne mora da znači da je taj test potpuno siguran.

“Uglavnom se ti testovi mogu dobiti u svim laboratorijama. Što se tiče PCR, to se zna. Svuda gde su klinički centri, gde su velike laboratorije, zatim veterinarski instituti koji rade širom Srbije. Izuzetno dobro to rade. Može se reći da dobar deo naših bolnica, odnosno odgovarajućih zavoda za javno zdravlje, poseduje testove”, kazao je Tiodorović.

Dodao je da je doneta odluka da se i u udaljenijim gradovima, poput Zaječara i Vranja, obezbedi obavljanje PCR testova.

Kada je reč o “eliza” testovima, Tiodorović je naveo da bi i ti testovi mogli da se obavljaju na istim mestima na kojima se vrši PCR testiranje, ali je dodao da još nije doneta odluka za “eliza” testiranje u privatnim laboratorijama.

“”Eliza” test bi mogao privatno. Međutim, još nismo tu odluku doneli. Biće verovatno brzo doneta. Pretpostavljam na osnovu toga da li su se laboratorije prijavile i ispunjavaju uslove, o čemu odlučuje Ministarstvo zdravlja”, dodao je Tiodorović.

On je rekao i da nema gužvi za testiranje i sve zavisi gde se građani javljaju.

“PCR može da se uradi za 24 sata, to ne bi trebalo da traje dugo. Pogotovo što sada imamo dva ”Vatrena oka”, dve laboratorije koje rade izuzetno široki obim. ”Eliza” bi mogla da se uradi u nekoliko sati”, naglasio je Tiodorović.

Istakao je da državljanima Srbije neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije, ali da bi bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju da su oboleli.

Tiodorović je rekao i da će se lista zemalja čijim će državljanima biti potreban test za ulazak u Srbiju verovatno menjati.

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gde se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi.

“Mi imamo zajednički interes sa BiH da se dobra saradnja nastavi i da ona bude proširena. Moramo više kontrolisati – i mi sebe i oni sebe, da bi došli u još bolju situaciju. Pomenuo sam to zato što postoji porast” obolelih, rekao je Tiodorović.

Ocenio je takođe da je početak nove školske godine veliki prelomni trenutak i ispit za kompletno društvo i obrazovni sistem.

“Moramo se spremiti i biti odgovorni. I roditelji i radnici u obrazovanju. Od dece možemo zahtevati dobru saradnju i da ih dobro edukujemo, a zdravstveni sistem mora da pomogne”, rekao je Tiodorović.

Dodao je da misli da je mnogo važno da deca od 1. do 4. razreda krenu u školu, zbog toga što će to za njihov razvoj biti presudno, kao i da će se poštovati predlozi prosvetnih radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here