KSAMIL – Turisti iz Srbije ovog leta nisu zbog pandemije imali veliki izbor destinacija za odlazak na more, pa su mnogi u iznudici rešili da oprobaju albansku obalu, što se ispostavilo kao potpuni pogodak, piše Kosovo onlajn.

Ekipa portala obišla je neka od najposećenijih mesta na jugu Albanije i razgovarala sa turistima koji su tamo ove godine došli mahom iz Srbije, Makedonije i Rusije.

Svi su oduševljeni prelepim plažama, morem, ali i cenama smeštaja, hrane, kao i gostoprimstvom lokalnih Albanaca.

Oni koji nisu imali istorijske i političke predrasude da letuju u Albaniji, koja građanima sa cele teritorije Srbije, uključujući i sa KiM, dozvoljava ulazak i bez testiranja na kovid-19, nisu zažalili i našli su odličnu zamenu za Grčku i Crnu Goru, navodi Kosovo onlajn.

Na plažama u Ksamilu, gradiću u južnom delu albanskog primorja, ove godine letuje znatno više srpskih turista iz Niša, Prokuplja, Kragujevca, Beograda i ostalih gradova Srbije.

Dragan Ilić i Vladan Aleksić iz Prokuplja sa porodicama su prvi put u Albaniji.

“Prelepo – ne znam kako da opišem. Za dva dana sam doneo odluku da dođem ovde na letovanje, nismo imali drugu opciju, ali nismo pogrešili i rado ćemo se opet vratiti. Smešteni smo u Sarandi, a kupamo u Ksamilu. Deca su prezadovoljna i mi sa njima”, rekao je Aleksić.

I utisci Dragana Ilića su fenomenalni.

“Domaćini su ljubazni. Putovali smo kroz Kosovo i Metohiju i nismo imali nikakvih problema. Ja sam uvek za Grčku, ali bih ponovo došao ovde”, kazao je Ilić.

Prelepo i čisto Jonsko more i još lepše plaže oduševili su Amira Milaka iz Sarajeva.

“Ja sam pozitivno iznenađen lepotom mora i plaža. Uvek sem bio skeptičan kada je u pitanju Albanija. Letovao sam godinama u Turskoj. Albanija se ne može uporediti sa ponudama koju nude turski hoteli, ali je ovde more mnogo lepše i bolje. Verujte mi, ako budem živ i zdrav, doći ću ponovo, jer sam fasciniran lepotom albanskog primorja”, rekao je Milak.

Cene hrane identične su ili čak niže u odnosu na Niš, Beograd i ostale gradove u Srbiji, kažu turisti i dodaju da je u trgovinskim radnjama na rafovima bogata ponuda proizvoda iz Srbije.

Ljubiša Milovanović iz Gračanice sa porodicom letuje u Ksamilu.

“Vlasnik sam restorana u Gračanici i verujte mi da su ovde cene kao kod nas na KiM. Neverovatno je da vas na plaži služi konobar i makijato ili espreso naplaćuje 150 leka, a albanski lek je po kursu u odnosu na evro približan srpskom dinaru. Možete sami da uporedite o kojim cenama se radi”, ističe Milovanović.

Saranda i Ksamil su u turističkoj ekspanziji. Grade se moderni hoteli i apartmani, uređuju se ulice, trotoari i šetališta.

Ponuda u privatnom smeštaju se kreće od 15 do 50 evra za noć.

“Ove godine je znatno veći broj turista iz Srbije, Makedonije, Kosova i Rusije. Trudimo se da im boravak u apartmanima bude prijatan. Svakog trećeg dana čistimo apartmane i menjamo pokrivače i jastučnice. Želimo da ostavimo dobar utisak kako bi sledeće godine ponovo došli kod nas”, kaže vlasnik vile “Tanis“ u Ksamilu Agim Ćeliku.

Epidemija koronavirusa i zatvaranje granica uticali su da Albanija srpskim turistima postane jedan od izbora za letovanje.

Na pojedinim plažama se poštuju mere protiv širenja korona virusa i ležaljke su propisno udaljene, dok se na većini plaža mere ne poštuju.

U restoranima, marketima i na ulicama retki su turisti koji nose zaštitne maske, navodi Kosovo onlajn.

indeksonline.rs/Tanjug