SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini, prema podacima Islamske zajednice u toj zemlji, još deluje desetak “paradžemata” koji muslimanske vernike okupljaju mimo priznatih struktura, a predvode ih samozvani imami koji nude radikalnu interpretaciju islama.

“Evidentirno je 11 takvih lokacija ili grupa širom BiH. U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, niti u jednom više od 30, osim kada organizuju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore”, kazao je Muhamed Jusić, savetnik za verska pitanja reisa Huseina Kavazovića, za banjalučke “Nezavisne novine”.

Islamska zajednica u BiH je još 2016. godine odlučila da preduzme mere kako bi se ugasili paradžemati koji su tada okupljali značajan broj vernika, prenosi Hina.

Takve su samoproglašene verničke zajednice bila uporišta radikalnih islamista a neke povezane i s terorističkim aktivnostima.

Takvu jednu zajednicu predvodio i Husein Bilal Bosnić koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorizam jer je svoje sledbenike podsticao na pridruživanje tzv. Islamskoj državi.

Procjena je da je u BiH pre pet godina bilo gotovo 70 paradžemata da bi nakon reagovanja IZ u BiH njihov broj postupno smanjivan. Sredinom 2019. bio je aktivan 21 paradžemat a sada ih je 11.

indeksonline.rs/Tanjug