PODGORICA, 18. avgusta (Tanjug) – Zbog epidemiološke sitacije, na predlog Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) početak školske godine u Crnoj Gori je odložen za 1. oktobar.

Do odlaganja početka škkolske godine došlo je nakon procene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje dece zbog neizvesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još uvek složena, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Odluka o odlaganju odnosi se na škole i vrtiće, a u narednim danima Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisaće jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima.

“Dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primenjivaće se ranije utvrđena mera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja, staratelja, usvojitelja ili hranitelja ili samohranom roditelju deteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim delatnostima čiji je rad NKT procenio neophodnim u ovom periodu”.