BEOGRAD – U regionalnom kovid centru Opšte bolnice u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 10 pacijenata, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek i dodao da je ta zdravstvena ustanova oprezno počela da izlazi iz kovid sistema, te da se nada da će za sedam, osam dana ući u normalan rad.

Gostujući na Pinku, naveo je da u prethodna 24 sata u novopazarskoj bolnici nije bilo smrtnih slučajeva, da su imali jedan prijem i četiri otpusta i da nije bilo transporta.

“Svi ti podaci su ohrabrujući”, rekao je Ðerlek i dodao da su prethodna dva meseca bila najteža u njegovoj profesionalnoj karijeri.

Naveo je da je novopazaraska bolnica mala, a da je osmog jula za noć imala sto prijema od kojih su dve trećine bili pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom.

“Ali, kada imate jedinstvo, podršku, volju i kada hoćete nista nije tesko tako smo uspeli i to veče da prebrodimo i savladamo ova dva meseca”, rekao je Ðerlek.

Naveo je da je novopazaraska bolnica veoma oprezno počela da izlazi iz kovid sistema jer je korona virus vrlo nepredvidiv, te dodao da se nada da će za sedam, osam dana ući u normalan rad kako bi i pacijentima koji nisu u kovid sistemu bila pružena što kvalitetnija zdravstvena zaštita.

Kada je reč o Tutinu i Sjenici, naveo je da su i tamo podaci po pitanju korona virusa dobri.

“Sveukupno stanje u tom delu naše zemlje se stabilizuje, ali nas to ne odvraća od opreza, discipline i rada”, rekao je Ðerlek.

Zahvalio je svim zdravstvenim radnicima koji su im pritekli u pomoć kada im je bilo najteže, a upitan da prokomentariše kritike Muamera Zukorlića u vezi sa zdravstvenim sistemom i njegovim unapređenjem u državnog sekretara, Ðerlek je rekao da Zukorlić nije kompetentan da o tome priča i da je naš zdravstveni sistem odličan.

Naveo je da je 2013. godine novopazarska bolnica bila devastirana, a da je od tada do 2020. godine, država u nju uložila više od 15 miliona evra.

Od 1945. godine do danas nije uloženo koliko za poslednjih sedam godina, rekao je Ðerlek.

“Prvog jula sam bio u vrlo teškoj situaciji i nisam znao šta me čeka, ali sam u 22 sata tražio respiratore, a dobio ih u šest ujutru, u šest ujutru tražio spoljnu vojnu bolnicu VMA, a u 21 čas uveče je bila montirana”, rekao je Ðerlek.

Dodao je da su Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar obezbedili kadrove iz cele Srbije, dva sanitetska vozila, pokretne rendgene…

“Dobili smo novi kadar, zaposlili 200 mladih ljudi”, rekao je Ðerlek i istakao da su ulaganja u novopazarsku bolnicu ozbiljna, te da je planirano da se uloži još oko 25 do 30 miliona u zdravstveni sistem u Novom Pazaru.

indeksonline.rs/Tanjug