NOVI PAZAR – U Opštoj bolnici u Novom Pazaru trenutno ima 17 pacijenata zaraženih virusom korona, a niko od njih nije na respiratoru, izjavio je koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Ðerlek, dodajući da očekuje da će u narednih deset dana ova bolnica potpuno izaći iz kovid sistema.

On je Tanjugu u Kragujevcu gde je danas, u organizaciji Ministarstva zdravlja, održan prijem za zdravstvene radnike iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Novog Pazara, rekao i da već nekoliko dana nije bilo preminulih.

Podsetio je da su juče bila puna dva meseca teške borbe, kada su novopazarsku bolnicu zvali “srpski Vuhan”.

“Mi smo mala bolnica, a dve-tri nedelje smo imali skoro 400 pacijenata. Bilo je izuzetno teško, ali kada je prisutno jedinstvo, kada su nam stigli u pomoć lekari iz cele Srbije i regiona, kada je država stala uz nas i obezbedila sva sredstva i opremu, volja nije nedostajala”, rekao je Ðerlek.

Kako je dodao, bilo je teško, ali se trud isplatio.

Govoreći o starosnoj strukturi obolelih od korona virusa u Novom Pazaru, rekao je da je 80 odsto zaraženih sa i više od 60 godina.

Naveo je da trenutno u novopazarskoj bolnici zdravstvenih radnika, i lekara i sestara, ima ukupno oko 350, zato što su, kako kaže, ostavili ginekologiju, opštu hirurgiju, dečiju hirugiju i ortopediju da budu zelena zona zbog hitnih carskih rezova i slično…

“Nije nam ceo kapacitet bio u kovid sistemu, ali s obzirom da polako prelazimo u non-kovid, neke radnike smo već počeli da odmaramo i pustili ih na onih zakonskih sedam dana… Nadam se da će u narednih deset dana bolnica potpuno preći u non kovid sistem”, dodao je Ðerlek.

indeksonline.rs/Tanjug