NJUJORK – U zajedničkom izveštaju UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi se da više od 800 miliona dece u svetu nema uslove da opere ruke u školi.

U smernicama za nastavak rada škola tokom pandemije korona virusa ističe se da je neophodno uvesti sanitarne i higijenske mere kako bi se smanjile šanse za širenje zaraze i preporučuje se školama da obezbede uslove za redovno pranje ruku, izvestio je Rojters.

U izveštaju se upozorava da u 60 odsto zemalja koje su najteže pogođene zarazom korona virusa, škole nemaju osnovne sanitarne uslove, a u tri od četiri škole nedostaju osnovna sredstva za pranje ruku još od početka pandemije, što znači da 818 miliona dece na svetu u svojim školama nemaju osnovne uslove za pranje ruku.

Od tog broja, 355 miliona mališana u Severnoj Africi i u Zapadnoj Aziji nemaju ni vodu, ni sapun.

Više od polovine dece uskraćene za osnovna higijenska sredstva žive u subsaharskoj Africi.

Iako gotovo 70 odsto škola ima pijaću vodu, 584 miliona dece u svetu nema vodu za piće u svojim školama – ovo se takođe odnosi na subsaharsku Afriku, posebno na Etiopiju, Nigeriju i DR Kongo – dok približno 350 miliona mališana nema nikakve sanitarne uslove u svojim školama, navodi se u izveštaju.

“U fokusu državnih strategija za normalizaciju nastave u školama širom sveta mora biti bezbednost dece u vreme pandemije korona virusa. Zato su SZO i UNICEF pokrenuli globalnu akciju ”Svi na pranje ruku”, sa ciljem da se poveća nivo higijene tokom ove opake globalne zaraze”, rekao je Tedros Adanom, generalni direktor SZO.

indeksonline.rs/Tanjug