NOVI PAZAR – Po zvaničnim podacima verskih zajednica, u Novom Pazaru je od ;posledica izazvanih korona virusom preminulo 117 osoba, ali ti podaci ne obuhvataju period od početka epidemije, objavio je danas radio Sto plus.U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji su rekli da su evidenciju o preminulima od kovida19 vodili samo za gradska mezarja, odnosno groblja, bez seoskih, i to od 21. juna kada je po njihovim navodima, počeo kritični period.

“Prema podacima Medžlisa Novi Pazar u tom periodu su bile 142 dženaze (sahrane), od kojih je 68 za osobe koje su preselile (preminule) od kovida. Poredjenja radi, u istom periodu prošle godine bilo je 36 dženaza tako da smatramo da je broj umrlih od kovida znatno veći od 68, ali iz porodica preminulih ili zdravstvenih ustanova to nisu prijavili”, rekli su u toj verskoj zajednici.

Podaci Islamske zajednice Srbije obuhvataju period od 1. juna i od tada su, prema evidenciji te verske zajednice, preminula 32 žitelja Novog Pazara od posledica izazvanih korona virusom.

“Od 1. marta smo imali 134 dženaze, ali do 1. juna nismo posebno beležili umrle od kovida”, naveli su u toj verskoj zajednici.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini za Novi Pazar tvrde da se za sve umrle vodi evidencija o uzroku smrti i da je prema njihovim podacima u gradu umrlo 17 pravoslavnih vernika koji su bili inficirani.

Tačan broj umrlih od kovida19 u Novom Pazaru i dalje je nepoznat. Opšta bolnica je saopštila zvanične podatke za period od 12. juna do 25. jula po kojima su samo u toj zdravstvenoj ustanovi umrle 134 osobe, od kojih je infekcija korona virusom bila neposredni uzrok smrti 81 osobe.

indeksonline.rs/Beta