BEOGRAD – Zbog epidemije korona virusa, koja je veliki izazov za početak školske godine, utvrđena su pravila u cilju zaštite učenika i zaposlenih, a u gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da će beogradske škole spremno dočekati 1. septembar i da je obezbeđeno dodatnih 20 miliona dinara za dezinfekciju škola i predškolskih ustanova do kraja godine.

Prema rečima gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavka Gaka, i osnovne i srednje škole u glavnom gradu biće spremne da prvog septembra prihvate sve đake.

“Krizni štab i Ministarstvo prosvete su detaljno razradili plan. Uputstva smo dobili i u skladu sa njima se spremamo”, rekao je Gak za Tanjug.

Najavio je da će krajem ove nedelje imati sastanak sa udruženjem direktora sa kojima će dodatno razgovarati o tome da li neka škola ima nekih dodatnih problema.

Gak je istakao da je resorni sekretarijat od početka godine uplatio školama materijalna sredstva u iznosu od skoro 950 miliona dinara, a reč je novcu koji Grad na mesečnom nivou redovno uplaćuje školama za osnovne potrebe, od kojeg treba da nabave zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva.

“Grad Beograd i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu su dodatno obezbedili 20 miliona dinara za dezinfekciju svih osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova do kraja godine, ukoliko se korona virus pojavi u nekom od tih objekata”, rekao je Gak.

Ugovor o tome će, dodao je, u narednim danima biti potpisan sa gradskim Zavodom za biocide i medicinsku ekologiju.

indeksonline.rs/Tanjug