BERLIN – Samo nekoliko dana nakon početka nove školske godine đaci jedne škole u Berlinu poslati su u samoizolaciju, pošto je jedan đak bio pozitivan na testu na korona virus.

Inače, nova školska godina u Berlinu počela je od ponedeljka.

“Pošto smo zaraženog đaka nakon sat vremena poslali kući, a pretgodno dobro proluftirali učionicu, je opanost mala od infekcije, ali ipak postojeća”, obrazloženje je škole u Berlinu-Celendorfu što je čitav razred u kućnoj izolaciji.

U pismu roditeljima se navodi da je uprava škole u kontaktu sa nadležnom zdravstvenom službom, koja će svaku pogođenu porodicu nazvati, i da treba da budu u blizini telefona zbog poziva.

Ukazuje se da je važno da do tada deca nemaju kontakt sa drugim osobama, ali se ne navodi za koji vremenski period to važi i da li će biti potrebni testovi.

I u jednoj školi u Berlin-Nojkelnu je kod roditelja jednog đaka, koji se vratio sa odmora iz inostranstva, ustanovljena korona.

Taj roditelj, kako je saopšteno, pomagao je u pripremama za novu školsku godinu i tokom njih imao kontakt sa osam dalja lica, nastavnicima i domarom.

Sva ta lica su sada u karantinu, saopštila je škola.

indeksonline.rs/Tanjug