NOVI PAZAR – Krizni štab je kao jedno od potencijalnih žarišta virusa korona označio i Novi Pazar, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek kaže za Tanjug da zabrinjava povećanje pacijenata koji dolaze prvi put u kovid ambulante.

Takođe, Ðerlek navodi i da je to još više zabrinjavajuće jer je i dalje veliki broj građana iz Pazara na letovanju u Crnoj Gori i samim tim očekuje se povećanje kovid pacijenata po njihovom povratku.

Prema njegovim rečima, 4. septembra u Novom Pazaru bilo je 36 prvih pregleda pacijenata u kovid ambulanti, a 11. septembra 50 takvih pacijenata.

“To i nije veliko povećanje, ali svakako takvo da zabrinjava jer se veliki broj ljudi iz Pazara, Tutina, nalazi na letovanju u Crnoj Gori i očekujemo da će se taj broj povećavati”, naveo je Ðerlek.

Kada je u pitanju Tutin, prema rečima državnog sekretara, 4. septembra bila su samo tri pacijenta u kovid ambulanti na prvom pregledu, a već 8. septembra 15 pacijenata.

“To su podaci koji nas upozoravaju da nema opuštanja. Ovo povećanje prvih pregleda u kovid ambulantama koje smo primetili poslednjih dana može da bude zabrinjavajuće”, naglašava Ðerlek.

Kako kaže, za sada nema povećanja hospitalizovanih kovid pacijenata, a trenutno je u bolnici u Novom Pazaru smešteno pet pozitivnih pacijenata.

U toku vikenda su imali jedan transport u KC Kragujevac i to pacijenta sa mnogo komordititeta, koji pored kovid infekcije imal i leukemiju.

Takođe, tokom vikenda su bila i dva otpusta iz bolnice, kaže Ðerlek i dodaje da je bolnica osposobljena za non kovid pacijente, ali da se u ovom trenutku spremaju i za najgori scenario koji može da se desi na jesen i zimu.

“Veoma smo obazrivi i na dnevnom nivou pratimo dešavanja što se tiče kovida”, kaže Ðerlek i apeluje još jednom na građane da se pridržavaju preporuka Kriznog štaba i preventivnih mera koje su jedino sredstvo za borbu protiv virusa korona.

indeksonline.rs