BRISEL – Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da je delegacija Srbije u Briselu započela seriju ozbiljnih razgovora sa evropskim i američkim predstavnicima, kao i da je tema bila konktretizacija rada na budućim sporazumima koji se odnose na nestale osobe.

“21 godinu nakon rata još uvek se ne zna sudbina oko 500 Srba, razgovaralo se o tome kako da se na konkretan način osigura da arhivi i svi drugi forenzički materijali konačno postanu dostupni”, rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o stvaranju zakonske garancije da Srbi mogu posle 20 godina steknu pravo da povrate otete kuće i stanove.

“I naravno ekonomska saradnja, da mladi mogu da žive i normalno dišu. Da regulišemo plaćanje, kretanje preko administrativne linije”, rekao je Ðurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Za sutra je zakazana nova runda pregovora na najvišem niovu predstavnika Beograda i Prištine.

indeksonline.rs/Tanjug