PODGORICA – Predsednik Crne Gore Milo Dukanović izjavio je večeras da ne može precizno da kaže zašto je izborni rezultat takav kakav je nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji, ali je istovremeno optužio predsednika Aleksandra Vučiha za, kako je rekao, jaku medijsko političku agresiju Beograda, jer je, poručuje, srpski predsednik davao jaku podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori.

“Verujem da primećujete da od decembra, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, imamo jaku agresiju medijsko političku iz Beograda prema Crnoj Gori”, rekao je Ðukanović u intervju za Njuzadria media.

Upitan od koga, Ðukanović precizira: ”Od svih, od manje više svih medija I svih političkih aktera” I naravno, kako je rekao, predsednika Vučića.

“Nije valjda da to treba otkrivati, on je davao podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori”, rekao je Ðukanović I dodao da je na to upozoravao političke predstavnike.

Aktuelna politika Srbije I Vučih imaju, kaže, dve “problematične intencije”:

“Žele da se mešaju u unutrašnju politiku drugih država I duga je da pokušavaju da relativizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u regionu”, rekao je Ðkanović I dodaje da je “I jedno I drugo veoma pogrešno I veoma pogubno”.

Dodao je da je on upozoravao da je to , kako je rekao, “neodgovorno poigravanje sa duhom iz boce”, čemu je I lično svedočio 90-th kada je, kaže, “taj isti duh pušten iz boce I kada je proizveo jednu jednu nepodnošljivu mržnju”.

Ponavljati takvu grešku, kaže Ðukanović, nakon nepunih 30 godina kasnije I “targetirati CG” kao što su tada “targetirani Hrvatska I Kosovo”, kao I pretvarati Crnu Goru I Crnogorce u neprijatelje je izraz neodgovornosti.

To, tvrdi, svedoči da se vodi jedna retrogradna pollitika Beograda prećutno podržana iz određenih, kako kaže, centara, koju je Beograd shvatio kao priliku da reaktuelizuje I reši srpsko pitanje u regionu.

To, prema Ðukanoviću, znači pokušaj izmene karaktera Crne Gore.

Na opasku da se priča da je njemu Vučić pomagao, Ðukanović kaže: ”To tvrde oni koji su dobili instrukciju za to, jer je bilo potrebno zakamuflirati stvarnu misiju oficijelne politike Beograda, a to znači da za promenu vlasti stvori atmosferu gde bi Crna Gora postala deo planiranog srpskog sveta u trouglu Beograd – Republike Srpske I Podgorice”

Upitan da li će se to desiti, Ðukanović kaže da neće, jer se, dodao je, izborni rezultati menjaju I vara se, kaže, svako ko misli da će ovaj izborni ishod da znači neko radikalno usvajanje svih onih rešenja u koje veruje “dosadašnja opozicija a očekivana buduća vlast”.

indeksonline.rs/Tanjug