PODGORICA – Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da su u ponedeljak uveče na ulicama crnogorskih gradova viđeni “izlivi netolerancije, agresije i primitivizma”.

“Incidenti nisu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje pobednika uvek ima, ali to slavlje uvek podrazumeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć videli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma. Pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, kazao je Đukanović u intervjuu za Njuzmaks Adria, preneo je RT CG.

On je dodao da su, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu prisutna dva suprotstavljena pogleda na budućnost.

“Jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, koji naše zemlje vidi u Evropskoj uniji i u evropskom i evro-atlanskom sistemu vrednosti. Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam iz devedesetih godina, koji je u novim okolnostima, nekim novim podsticajima probuđen i koji očekuje da okrene točak istorije unatrag, ali mislim da to ne može”, kazao je Đukanović.

Kada je u pitanju formiranje nove vlade, Đukanović veruje da će se uskoro videti rasplet.

“Da ćemo od onih koji će raspolagati sa 41 mandatom u parlamentu dobiti ponudu za formiranje vlade. Ja sada ne želim da nagađam”, kazao je.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione stranke, on je kazao:

“Videćemo. Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi”, kazao je on.

Na pitanje “da li će on pokušati da utiče”, Đukanović je odgovorio da neće.

“Ne. Zašto bih. Ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smene DPS. Gde ću biti ja – ja sam tu gde sam, vrlo čvrsto uveren u ispravnost svojih političkih stanovišta”, kazao je Đukanović.