JERUSALIM – Srbija nece premestiti ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo i priznanje Kosova zaostrilo bi odnose sa Srbijom, piše Džeruzalem post pozivajući se na izvor blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Izraelsko priznanje Kosova kao nezavisne zemlje zaoštriće odnose sa Srbijom, uprkos tome što je to u okviru sporazuma koje su balkanske zemlje potpisale u Beloj kući, tvrdi za izraelski list izvor blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Srbija neće preseliti svoju ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo kao nezavisnu zemlju“, rekao je izvor, koji je, kako se navodi, dobro upoznat sa sporazumom potpisanim u Vašingtonu.

„Štaviše, ovaj potez Izraela naškodio bi inače bliskim odnosima između Izraela i Srbije i oni nikada više neće biti isti. Toliko je jednostavno”, kaže izvor.

Izvor je dodao da „mnogi tvrde da bi Izrael koji prizna Kosovo bio poput zemalja koje jednostrano priznaju ’Palestinu’“.

Džeruzalem post prenosi saopštenje Vučićevog kabineta da je prošle nedelje došlo do „velike rasprave“ između predsednika Srbije i američkih pregovarača oko izraelskog priznanja Kosova.

„Mislili su da treba da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da ne možemo jer to podriva našu politiku. Rekli smo da ako se Izrael i Priština slože oko toga – u redu“, izjavio je Vučić.

„Takođe smo rekli Izraelu da će ako budu poštovali Srbiju naša zemlja premestiti ambasadu u Jerusalim“, rekao je predsednik.

Džeruzalem post piše da bi „poštovanje Srbije“ moglo značiti nepriznavanje Kosova.

Ranije ove godine, Srbija je najavila da će otvoriti trgovinsku kancelariju u Jerusalimu i šalje delegaciju u Izrael ove nedelje s tim ciljem.