LONDON – U Engleskoj će od ponedeljka biti zabranjena društvena okupljanja više od šest osoba zbog naglog porasta broja zaraženih korona virusom.

Prema navodima britanske vlade, izmenom zakona zabraniće se veća grupna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Međutim, zabrana se neće primenjivati u školama, na radnim mestima, za venčanja, sahrane i organizovane timske sportove, koji se smatraju bezbednim od korona virusa, prenosi BBC.

Britanska vlada saopštila je da su nova ograničenja potrebna nakon što je broj zaraženih na dnevnom nivou dostigao skoro 3.000 u nedelju.

Ministar zdravlja Met Henkok izjavio je danas da će nova ograničenja društvenih okupljanja ostati na snazi “u doglednoj budućnosti”, dodaje AP.

On je dodao da se nada da će nova pravila, zajedno sa akcijama na lokalnom nivou koje se preduzimaju u brojnim gradovima i regionima, preokrenuti situaciju pre Božića.

Osobama koje krše pravila preti kazna u iznosu od 130 dolara za prvi prekršaj, a mogu biti kažnjene i sa do više od 4.000 dolara.

Policija do sada nije imala ovlašćenja da prekine okupljanja u kojima ne učestvuje više od 30 osoba.

Škotska, Vels i Severna Irska za sada nisu uvele nikakva ograničenja.

U Velikoj Britaniji korona virusom zaraženo je 35.560 osoba, dok je njih 41.586 preminulo od posledica ove infekcije, pokazuju podaci sajta Worldometers.

indeksonline.rs/Tanjug