NOVI PAZAR – U Novi Pazar danas je iz Republike Turske pristigla pomoć za bolnice i škole u Sandžaku u vidu medicinskih, dezinfkecionih i zaštitnih sredstava.

Pomoć iz Turske dolazi posredstvom i u organizaciji Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) kojim rukovodi Bayram Akgul, uz podršku predsjednika međuparlamentarne grupe prijateljstva Turska-Srbija poslanika iz Burse, Mustafe Esgina, poslanice u Velikoj narodnoj Skupštini Republike Turske Zeynep Yildiz čiji su preci poreklom iz Sandžaka a uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta Turske, opština iz Istanbula, Ankare i Burse, te uz podršku turskih privrednika i bivšeg turskog ministra Nihata Zeybekcija.

Ovom donacijom koordinirali su i na potrebu za sadržajem donacije ustanovama u Turskoj ukazali su grad Novi Pazar i Bošnjačko nacionalno vijeće.Prilikom preuzimanja ove značajne donacije gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsjetio je da je ovo jedna u nizu donacija koja je tokom godine stigla iz Republike Turske od turskog naroda i prijatelja Sandžaka, namjenjena borbi protiv zarazne bolesti Covid-19.

Biševac je u ime građana Novog Pazara zahvalio predsjedniku Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) Bayramu Akgulu i poslanici u Velikoj narodnoj Skupštini Republike Turske Zeynep Yildiz, kao i bošnjačkim udruženjima i poslovnim ljudima u Turskoj čije je porijeklo iz Sandžaka.

“Koliko god je ovo značajna pomoć, još je važnije to što u ovim teškim vremenima znamo da imamo prijatelje koji su uz nas i koji nam šalju pomoć kako bi nam pomogli da prebrodimo ovu tešku situaciju”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović preuzeo je dio donacije koji je namjenjen toj zdravstvenoj ustanovi. Naglasio je da pomoć sadrži 425 skafandera, 19.800 maski, jedan portabilni respirator, 50 aparata za mjerenje pritiska i 8 bezkontaktnih toplomera.

“Svaka pomoć je nama dobrodošla u ovom trenutku Ali iz Turske stigla je pomoć i za zdravstvene ustanove u Tutinu, Sjenici, Novoj Varoš i Prijepolju. Ozbiljna je donacija i ozbiljna pomoć”, naveo je direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović.

Mahmutović je u obraćanju medijima kazao i da se iz bošnjačkog derneka iz Turske uskoro očekuje još jedna donacija preme bolnici u Novom Pazaru.

indeksonline.rs/rtvnp.rs