KALI – Kansil Svetske atletike izabrao je Kali u Kolumbiji za domaćina Svetskog prvenstva u atletici do 20. godine.

Kali, grad od 2,2 miliona, smešten na 1018 m nadmorske visine, pokazao je svoju sposobnost da bude domaćin atletske manifestacije svetske klase priređujući uspešno izdanje Svetskog prvenstva do 18 godina 2015. godine.

Ukupno se 1200 sportista iz 143 zemlje takmičilo ispred oduševljenih, energičnih i glasnih ljudi u Estadio Olimpico Pascual Guerrero. Nekoliko sportista koji su napravili prve velike međunarodne nastupe na tim šampionatima, uključujući Armanda Duplantisa, Sidneia MekLafina, Niklasa Kaula i Adbula Hakima Sanija Brovna, između ostalih, već su postali globalne zvezde u seniorskim redovima.

Kao sportska prestonica Kolumbije, Kali je takođe bio domaćin šampionata Južne Amerike 2005. i šampionata Centralne Amerike i Kariba 2007. godine, a priprema se i za domaćinstvo više sportskih juniorskih Panameričkih igara 2021. godine.
Predsednik Svetske atletike Sebastian Kou čestitao je Kaliju na uspešnoj kandidaturi i rekao da je oduševljen što će se globalna atletska zajednica vratiti u Južnu Ameriku 2022. godine.

„Svetsko prvenstvo do 20 godina je živopisno i mladoliko, tako da je potpuno prikladno da se održi u živahnom i mladalačkom gradu. Kali sada ima veliko iskustvo u domaćinstvu glavnih događaja i siguran sam da će prirediti prvenstva sa tipičnim latino ukusom. Atletika u Južnoj Americi ima ponosnu istoriju koja seže više od jednog veka unazad i iznedrila je neke od velikih zvezda našeg sporta, uključujući svetsku atletičarku godine 2018. Ketrin Ibarguen iz Kolumbije. Nadam se da će domaćinstvo svetskog prvenstva do 20 godina inspirisati generaciju mladih kolumbijaca i južnoamerikanaca da krenu njenim stopama.“

Predsednik Kolumbijske atletske federacije, Ramiro Valera Marmojelo, dodao je: „Kali je uzbuđen što ima priliku da dočeka najbolje svetske mlade sportiste u Kolumbiji 2022. godine kao domaćina svetskog šampionata U20. Uložićemo sve napore u pružanje uspešnog i nezaboravnog prvenstva i izgradnju velikog kulturnog, obrazovnog i sportskog nasleđa za omladinu sveta.”

Svetsko prvenstvo u atletici do 20 godina u Najrobiju 2020, prvobitno zakazano za jul 2020, odloženo je za 17. do 22. avgusta 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.